Wat we Samen Allemaal Beleven

Vrij spelen
Net als thuis is ook hier natuurlijk het belangrijkste dat je gewoon lekker mag spelen! Soms zetten we wat klaar maar je mag ook gewoon zelf kiezen waar mee je wilt spelen. In de speelkast zitten bakken met diverse speelgoed. Deze bakken wisselen we ook nog wel eens af of passen we aan aan de kinderen die komen spelen. 

Wat vind je oa. in de speelgoed bakken? Kapla, schleich beestjes, houten blokken, playmobil 123, duplo, houten treinbaan, kleine poppetjes (uit toetjes, verassingen etc.), auto’s, waytoplay met houten auto’s. Maar ook is er in de kamer veel speelgoed van Grimms te vinden, oa. de regenboog, 1001 nacht, grote piramide, halve schijven, poppetjes in bakjes, regenboogvriendjes, de elementen en meer!

Zoals je ziet is er voor elke leeftijd is er wel iets te vinden. Van babyspeelgoed tot houten speelgoed, van duplo tot legofriends en van een winkeltje tot lekker eten koken in het keukentje.

Buiten spelen
Ook spelen we graag buiten in onze tuin. We proberen elke dag toch wel buiten te spelen. Mocht dit niet mogelijk zijn omdat alles echt nat is, of te koud voor de aller kleinste dan proberen we in ieder geval even een frisse neus te halen met een wandeling of fietstochtje.

De tuin bestaat uit een boven en onder gedeelte. Wat is er allemaal te vinden? Een speelhuisje, zandtafel, buitenkeukentje, loopauto’s en loopfietsjes. een watertafel, glijbaan, schommels, voetbaldoel en een zandbak. Natuurlijk hebben we ook nog los buitenspeelgoed als Rivierstenen, bilibo’s, ballen, stoepkrijt, hockeysticks etc. Voor iedereen wel iets wat hij of zij leuk vind! 

Voor de allerkleinste staat er in de tuin een heerlijke buiten box! In de buiten box licht een lekker dik kussen. Perfect om lekker te leren rollen en kruipen of gewoon lekker in de spelen. Uiteraard hebben we ook genoeg speelgoed voor in de buitenbox, zoals little people, playmobil 123 en lego primo. 

Liedjes zingen
We zingen dagelijks liedjes, meestal doen we dit met z’n alle na het fruit eten. We zingen dan leuke kinderliedjes zoals “klap eens in je handjes”, “in de maneschijn”, “klein rood autootje”, “met de vingertjes”, “op een grote paddenstoel”, “jongens, meisjes aan de kant” en “de krokodil” maar ook liedjes die bij de thema’s passen of liedjes waar de kinderen zelf mee komen. 

Wie weet er een leuk liedje, leuk liedje, leuk liedje. Wie weet er een leuk liedje dat over…. poesjes gaat?

We doen regelmatig spelletjes met liedjes; een voorwerp of afbeelding kiezen waar een liedje bij hoort of “wie weet er een liedje over….” of “3 maal 3 is negen ieder kiest zijn eigen lied”.

Maar ook zingen we liedjes als we gaan eten, tijdens het fruitmoment, met opruimen etc.

 

verhaaltjes lezen/zelf lezen
We lezen ook graag verhaaltjes voor. We hebben dan ook leuke verhaaltjes voor jong tot oud. Boeken van bijvoorbeeld; Woezel & Pip, Bobbi, De Gruffalo, Vinnie en flos, Rupsje nooitgenoeg, Sst de tijger slaapt, Dadoe, Dierendorpje, moppereend tot de Gorgels. Van kleine voorleesboekjes tot reuze formaat voorleesboeken en vertelplaten.

We hebben veel boeken die de kinderen zelf mogen lezen. Ook voor de BSO kinderen zijn er leuke boeken aanwezig mochten ze behoefte hebben aan een rustmomentje. Denk aan boeken als geronimo stilton, Thea Stilton, Lena lijstje, Floortje, Koen kampioen, De waanzinnige boomhut, leven van een lozer, dagboek van een muts maar ook avi boekjes voor de beginnende lezer. 

Verjaardag vieren
Ook de verjaardagsfeestjes van de kinderen vergeten we natuurlijk niet! Op de dag dat het kindje jarig is of hier de verjaardag viert versieren we de kamer met slingers en een cijfer ballon van de leeftijd van het kind. Daar hoort natuurlijk ook een mooier verjaardagskroon bij! Die na afloop mee naar huis mag. 

We pakken de muziek instrumentjes erbij voor dit speciale feest moment! De jarige mag als eerste een instrumentje kiezen, de favoriet is de trommel! Ook de andere kindjes mogen natuurlijk muziek maken en krijgen ook allemaal een instrument. We zingen verjaardag liedjes en maken muziek. 

Een cadeautje kan natuurlijk niet ontbreken op dit feest. Voor de jarige hebben we nog een mooi lees- of voorleesboek cadeau. 

We sluiten het feestje af met iets lekkers. De jarige mag trakteren, dit kan een zelf meegenomen traktatie zijn, maar dit is natuurlijk niet verplicht. Heeft de jarige geen traktatie dan zorgen wij er voor dat er iets lekkers te smullen is!

Er op uit
Als het even kan is het fijn om er met z’n alle op uit te gaan. Lekker wandelen met de kiddybus of een ritje met de bakfiets. Lekker naar een speeltuintje in de buurt, naar de kinderboerderij (helaas alleen op woensdag open), De kinderboerderij en speeltuin bij het heijderbos of even naar de winkel. Maar we kunnen natuurlijk ook gewoon heerlijk een blokje om.. lekker een frisse neus halen. 

We gaan ook op pad met de kiddybus of de bakfiets om BSO kinderen naar school toe te brengen of om op te halen. (Dit is natuurlijk niet altijd van toepassing.)

Thema’s
GastouderSAB werkt met thema’s. We werken met terugkerende thema’s zoals de seizoenen, de bekende feestdagen (Sinterklaas, Kerstmis, Pasen), maar dit kunnen ook thema’s zijn die aansluiten bij een leuk boek, de voorleesdagen of onderwerpen die het gesprek van de dag zijn bij de kinderen. 

We proberen de kamer zo veel mogelijk in de sfeer van het thema te brengen. De schouw in de kamer is versierd met bijpassende dingen van het thema. Ook proberen we altijd leuke bijpassende boeken te vinden. De kamer hangt uiteraard gezellig vol met mooie thema knutselwerkjes die na afloop van het thema mee naar huis mogen. 

Thema’s die we afgelopen jaren gedaan hebben zijn bijvoorbeeld; Kriebelbeestjes, de mooiste vis van de zee, rupsje nooitgenoeg, moppereend, Het is (bijna) vakantie!, De school is weer begonnen, Alle kleuren van de regenboog en Woeste Willem. 

Bobbi Beer
GastouderSAB heeft sinds kort de Bobbi Beer handpop van het Bobbi educatief pakket. Het pakket zelf is helaas gestopt. (hier waren we druk voor aan het sparen). Maar gelukkig hebben wij de beer en zijn vriendjes nog kunnen krijgen! Samen met Bobbi en zijn 5 vriendjes beleven we leuke avonturen. We lezen samen de avonturen van Bobbi uit de leuke Bobbi boekjes van Monica Maas. 

Kamishibai

GastouderSAB heeft een kamishibai, of ook wel een vertelkastje genoemd. Er kan zo worden voorgelezen op grote platen, de tekst staat op de achterkant en de kinderen zien aan de voorkant grote prenten van het boek. De kinderen zijn er erg enthousiast over, net een kleine tv! En een leuke afwisseling met de gewone voorleesboeken.

Pegdolls

GastouderSAB heeft voor elk kindje een eigen pegdoll. Sabine schildert de kindjes zelf na. Met de poppetjes spelen de kinderen alle avonturen na die ze hier Samen Allemaal Beleven.